Begin volgend jaar moet op een industrieterrein bij Delfzijl de eerste paal de grond in gaan voor de bouw van een fabriek waar vervuild staalschroot wordt hergebruikt. De plannen van Purified Metal Company (PMC) werden vorig jaar gelanceerd, woensdag kwam de financiering rond, een jaar later dan verwacht.
‘De financiering was lastiger dan verwacht’, zegt Jan Henk Wijma, directeur van PMC. In mei 2017 zei hij dat de financiering ‘bijna rond’ was, maar uiteindelijk duurde de afronding nog ruim een jaar. ‘We zijn toch een innovatieve start up.’
Aandeelhouders
NIBC Bank, NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland) en het Groeifonds van de Economic Board Groningen zijn ingestapt als aandeelhouders. Daarnaast zijn de drie oprichters aandeelhouder en Jansen Recycling Group uit Dordrecht. Geen van hen heeft een meerderheidsbelang, zegt Wijma.
Het meeste geld voor de financiering van de bouw komt van BNG en de Rabobank Utrecht. Wijma wil niet zeggen hoeveel het recyclingbedrijf heeft geleend van deze twee banken. Maar in totaal gaat de financiering over tientallen miljoenen, waarbij de leningen meer zijn dan het eigen vermogen. ‘Al hebben we substantieel eigen vermogen’, zegt de directeur.
Subsidie
Daarnaast heeft Purified Metal Company een regionale subsidie toegezegd gekregen van €7,5 mln. En via de Garantie Ondernemingsfinanciering Energietransitie Financieringsfaciliteit is ook nog een lening aangegaan van €8,5 mln. ‘Daarop betalen we geen lagere rente dan op de lening van de banken’, zegt Wijma.
PMC gaat staalschroot verwerken waar gevaarlijke stoffen in zitten. Dat kan asbest zijn, maar ook kwik. In de fabriek komt een oven die staal kan laten smelten bij 1500 graden Celsius. Kwik verdwijnt en wordt opgevangen in de rookgasreiniging, asbest wordt onschadelijk gemaakt. Het schroot wordt omgesmolten in kleine ‘broodjes’. Dat is weer grondstof voor staalfabrieken.
Asbest
Zo heeft PMC een dubbel verdienmodel. Het schone staal, en de ‘gate-fee’. Dat is wat partijen betalen aan PMC om hun afval kwijt te kunnen. De fabriek kan straks 150.000 ton asbest verwerken. Vrachtwagens zullen straks af- en aanrijden met vervuild staal.
Wijma verwacht dat de fabriek over twee jaar wordt opgeleverd. Op dit moment bestaat PMC nog uit drie mensen. Wanneer de fabriek in Delfzijl draait, moeten er zo’n zeventig mensen werken. ‘Als de bouw begint, zullen we ook op locatie in een keet gaan zitten’, zegt Wijma.
pagina 13, 12-07-2018 © Het Financieele Dagblad