Delfzijl/Eindhoven: 16 oktober 2019. Renewi en Purified Metal Company gaan hun expertise inzetten om de tot sloopschip verklaarde Russische onderzeeboot ‘Foxtrot’ op duurzame wijze te recyclen.

De Foxtrot ligt sinds 2002 in het IJ voor de NDSM-werf in Amsterdam. Het schip is in slechte staat en wordt half december onder bestuursdwang verwijderd. Via een Europese aanbestedingsprocedure heeft Struijk Sloop- en Grondwerken samen met Jansen Recycling Group, Purified Metal Company en meerdere gespecialiseerde bedrijven de opdracht verkregen.

De CEO van Purified Metal Company, Jan Henk Wijma, zegt: “Wij zijn bijzonder trots op het feit dat de gemeente Amsterdam als een van de eerste klanten vertrouwen heeft in onze milieuvriendelijke technologie. De Foxtrot is een van de eerste grote sloopprojecten waarvan het vervuilde schroot wordt verwerkt in onze fabriek. Deze zal naar verwachting in de zomer van 2020 operationeel zijn.”

Het transport van de Foxtrot naar het terrein van Jansen Recycling Group in Vlaardingen, waar de voormalige onderzeeboot wordt gesloopt, gebeurt in nauw overleg met Port of Amsterdam en Rijkswaterstaat.

Na de ontmanteling van de Foxtrot, zorgt Renewi voor het veilige transport van het met asbest en chroom 6 vervuilde schroot naar Delfzijl. Purified Metal Company verwerkt het vervuilde staalschroot tot grondstof voor de staalindustrie in een speciaal daarvoor gebouwde fabriek. Tijdens het verwerkingsproces valt het asbest uiteen in onschadelijke bestanddelen en wordt chroom 6 verwijderd. Het staal wordt verwerkt tot Purified Metal Blocks die als grondstof dienen voor de staalindustrie.

Gijs Derks, Commercial Director bij Renewi, vertelt: “Renewi heeft een exclusieve samenwerking met Purified Metal Company voor de inzameling van met asbest vervuild staalschroot omdat we geloven in de aanpak om ook vervuilde materialen op een duurzame wijze om te zetten in herbruikbare grondstoffen. Dat we dit samen met een aantal andere partners gaan doen met de Foxtrot, is een mooie mijlpaal.”

Volgend jaar rond deze tijd zal het 90 meter lange schip op een duurzame wijze volledig zijn verwerkt tot herbruikbare grondstoffen.